Blogg för de arbetslösa i Sverige och för finanskrisens offer

juni 21, 2010

Minnesord över Ivan Östholm

Filed under: Uncategorized — by ivanostholm @ 7:17 f m

Ivan avled  4/4 2010. Ett sammandrag av dessa minnesord har tidigare publicerats i Göteborgsposten och Svenska Dagbladet.

Ivan Östholm, Göteborg har avlidit i en ålder av 91 år.  Han sörjs närmast av hustrun Birgitta och många vänner.

Han föddes 1918 i Västanfors, blev farm.kand. 1942 och avlade apotekarexamen 1946. Han var 1947-54 sektionschef vid Apotekarsocietetens forsknings och utvecklingslaboratorium. Ivan Östholm rekryterades 1954 till AB Hässle – ett bolag inom Astrakoncernen som just hade flyttat till Göteborg från Hässleholm- och verkade där som chef för farmaceutisk utveckling till 1958. Under perioden 1959-77 var han Hässles forskningschef. Han var medlem i Hässles direktion 1962-83 och därefter till 1986 projektledare för uppbyggnad av Astras forskningscenter i Bangalore, Indien. Östholm är både medicine och farmacie hedersdoktor (Göteborg 1972 respektive Uppsala 1989). Han fick IVAs guldmedalj 2001 och Västsvenska industri- och handelskammarens medalj 2006.

Hässle hade ingen egentlig forskningsverksamhet när Ivan kom till företaget. Han inledde en målmedveten uppbyggnad av en organisation för framtagande av nya läkemedel genom att etablera ett förtroendefullt närsamarbete med externa, internationellt ledande forskare, speciellt vid Medicinska fakulteten i Göteborg och Farmaceutiska fakulteten i Uppsala parallellt med en systematisk uppbyggnad av intern forskarkompetens inom organisk och analytisk kemi, farmaci, experimentell och klinisk farmakologi och medicin. Genom sitt karismatiska ledarskap lyckades Ivan lägga grunden för en läkemedelsforskning av världsklass. I denna organisation har lagarbeten, där tiotals forskare har gjort avgörande insatser, skapat en rad originalläkemedel av internationell lyskraft, Aptin, Seloken och Plendil inom cirkulationssjukdomarnas område samt Losec och Nexium inom mag-tarm området.

År 1964 syntetiserades Hässles första originalläkemedel, betablockeraren Aptin för behandling av kärlkramp i hjärtat och högt blodtryck. Nästa stora produkt från Hässle blev betablockeraren Seloken. Detta preparat är idag, 35 år efter lanseringen, den största betablockeraren i världen tack vare nya formuleringar av produkten men också beroende på den omfattande kliniska dokumentationen, bl.a. stora studier som har visat att medlet kan lindra hjärtsvikt och förhindra insjuknande i hjärtinfarkt.

Den produkt som man allra mest förknippar med Ivan Östholm är magsaftsekretionshämmaren Losec (omeprazol), som under andra hälften av 90-talet blev världens mest sålda läkemedel. Detta medel med sin helt unika verkningsmekanism innebar i kombination med antibiotika ett paradigmskifte vid behandling av magsår. Istället för kirurgi kunde de flesta patienter behandlas med denna kombination genom att bakterien Helicobacter pylori oskadliggjordes.

Losec är ännu ett exempel på Ivans förmåga att knyta kontakter och att övervinna svårigheter inom ett projekt. Det var kirurgen Lars Olbes idé att utveckla ett medel med denna effekt när han kontaktades av Ivan i mitten av 60-talet. Under utvecklingens gång stötte projektet på många problem, ibland till synes omöjliga att lösa. Många bidrog till den slutliga framgången för Losec, men vi vågar säga att utan Ivans entusiasm och målmedvetenhet hade medlet inte sett dagens ljus.

I början av 80-talet antog Ivan Östholm utmaningen att bygga upp ett nytt forskningscentrum för Astra i Indien. Även denna gång började han med att söka upp rätt personer för projektet, nu professor Kumar i Albany. De var överens om att det fanns många framstående indiska forskare i USA, som gärna skulle vilja återvända till Indien om resurserna fanns där. Dessutom kunde ett samarbete etableras med Indian Institute of Science i Bangalore. Trots en tung byråkrati i Indien lyckades Ivan starta en forskningsenhet i Bangalore. Enheten sysselsätter idag cirka 100 personer inom forskning och utveckling, bl. a. av medel mot tuberkulos.

Ivan var i flera avseenden unik inom den medicinska forskningsvärlden. Han har själv i många sammanhang (i flera böcker och i ivrigt bloggande intill sin dödsdag) diskuterat vad som låg bakom Hässlegruppens lyckosamma forskning. Vi som arbetat med honom tror att det avgörande för framgångssagan var Ivans speciella egenskaper som ledare. Han var hela livet djupt engagerad i existentiella frågor och detta präglade hans yrkesverksamhet. Han hade en brinnande ambition att bidra till bättre sjukvård genom att skapa nya läkemedel.  Han var prestigelös, modig och snabb i tanke och tal och hade en karismatisk utstrålning. Han använde ofta okonventionella metoder för att driva sina projekt vidare.  Han hade en unik förmåga att skapa arbetsglädje bland alla kategorier av anställda. Han var alltid beredd att positivt begrunda kritik från ifrågasättande medarbetare.

Vi känner djup tacksamhet för förmånen att ha fått arbeta med Ivan under många stimulerande år. Vi vet att denna känsla delas av de många han sysselsatte i sina forskningsprojekt.

Bengt Åblad och Gillis Johnsson, Hässleanställda från 1963 respektive 1969.

Annonser

2 kommentarer »

 1. Unquestionably believe that which you stated.

  Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing
  to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider
  worries that they just do not know about. You managed to
  hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side
  effect , people could take a signal. Will likely be
  back to get more. Thanks

  Kommentar av additional reading Read A great deal more — november 28, 2012 @ 8:24 f m |Svara

 2. excellent post, very informative. I wonder why the opposite experts of
  this sector don’t notice this. You should continue your writing. I’m sure, you have
  a great readers’ base already!

  Kommentar av curcao — juni 7, 2013 @ 8:53 f m |Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: